Telemast sagen bliver større og større

0
1122

De hyperlænker du finder i dette indlæg er af kommerciel karakter og dermed er indhold og link af betalt karakter.

Hvis du har fulgt lidt med i nyhederne de senere uger, så har du nok hørt om telemastsagen, og ellers kommer du uden tvivl til det. I meget grove træk går sagen ud på, at der har været fejl i op mod 10.000 sager på grund af oplysninger fra telemaster. Disse oplysninger har blandt andet handlet om, hvor personer har været på givne tidspunkter. I nogle sager er det anklagede mere eller mindre dømt på baggrund af disse oplysninger. Det viser sig så, at man muligvis ikke har kunne stole på disse oplysninger.

En af landets mest profilerede advokater, Mette Grith Stage kaldte for nogle uger siden, for en af de største skandaler inden for retssikkerheden. Hun har været forsvarer i flere sager, der nu skal tages op til genovervejelse.

Justitsministeren følger trop

Det er dog ikke kun Mette Grith Stage, der mener dette. Den nyudnævnte justitsminister Nick Hækkerup er nemlig af samme overbevisning. På et pressemøde udtalte Nick Hækkerup forleden “Der er behov for uvildige øjne, når myndighedernes fejl har slået skår i vores tillid. Derfor har jeg besluttet at nedsætte en uafhængig kontrol- og styregruppe, der får bredt mandat til at kontrollere og styre myndighedernes sagsgennemgang”

Samtidig kræver han en grundig redegørelse for, hvordan det kan være sket, og vil have det hele frem i lyset.

De hårde tal om sagen

Det vides naturligvis ikke i hvor mange af sagerne, at fejlene kommer til at have en betydning. Det vides dog, at der er tale om i alt 10.776 sager, der har været mellem 2012 og 2019. Alle sager skal nu gennemgås for at finde ud af, om der er faldet domme på forkert grundlag, og om sager eventuelt ska gå om. Der er altså tale om et gigantisk stykke arbejde, der skal laves.

Han udtaler afsluttende” Teledatasagen er efter min mening en vaskeægte skandalesag. Der hvor vi står nu, kan vi ikke være sikre på, at de uskyldige er gået fri, og dem, som er skyldige i forbrydelser, er blevet dømt. Det ryster i tilliden til vores retssamfund” – alt i alt nok ikke en sag han havde ønsket at starte sit embede med.